AUDIOTOURS

Met een audiotour geniet je langer van een tentoonstelling. Zonder gesproken verhaal kijkt een bezoeker van een kunstmuseum gemiddeld 6 seconden naar een schilderij. Mèt audiotour een veelvoud daarvan. Een goede audiotour laat je anders kijken, doet je verbazen, en geeft je nieuwe inzichten.

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Luisterroute Kunsthal

De Kunsthal

2015

In de Luisterroute van de Kunsthal neemt cabaretier Mike Boddé je mee door de Kunsthal, en laat je in een uur dingen zien en horen die je anders misschien wel nooit waren opgevallen. Over de architectuur van het gebouw, over de mensen die er werken, over beroemde gasten die er ooit kwamen, en over de talloze bijzondere tentoonstellingen die er ooit stonden. Hij belt met (oud)-directeuren, speelt piano, interviewt medewerkers... en zegt geen woord over de tentoonstellingen die er nu staan. Want die kun je gewoon zelf bekijken.


De luisterroutes zijn een initiatief van Johan Idema, geregisseerd door Chris Bajema en geschreven door mij. Beluister hier een interview over de Luisterroute:


Soms sneuvelen leuke fragmenten tijdens de montage... simpelweg omdat ze de vaart eruit halen. De luisterroute met Mike Boddé begon aanvankelijk met een grapje: hij stond in het verkeerde museum. Leverde een leuke scène op, maar uiteindelijk hebben we ‘m er toch uit gehaald, omwille van de snelheid. Hier kun je het stukje alsnog beluisteren:

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Luisterroute Beelden aan Zee

Beelden aan Zee

2015

In de Luisterroute van Beelden aan Zee neemt presentatrice Isolde Hallensleben je mee door het beeldenmuseum in Scheveningen. Ze vertelt over de Liggende Venus (het favoriete beeld van het publiek) ze bevoelt samen met een blinde het beeld de Sirenen en ze laat je zelfs de kamer van de directeur van het museum zien. Tijdens haar wandeling door het museum komt ze ook andere mensen tegen, zoals Wim Quist, de architect van het museum, die vertelt waarom hij het museum bijna onzichtbaar in de duinen heeft ontworpen en Remco Campert, die een gedicht voordraagt dat hij speciaal voor het museum schreef. Maar ook de museumpoes.


De luisterroutes zijn een initiatief van Johan Idema, geregisseerd door Chris Bajema en geschreven door mij.

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Luisterroute Van Abbe Museum

Van Abbe Museum

2014

De eeuwige strijd tegen zilvervisjes, het Liggend Naakt van Sluijters uit de collectie van Henri van Abbe, een ontmoeting met directeur Charles Esche en kunstenaar John Körmeling. Theatermaker Lucas de Man neemt je in deze luisterroute door het Van Abbemuseum mee op een reis vol beelden, stemmen en geluiden. En laatje zelfs je eerste kus ophangen aan een muur in het museum!


De luisterroutes zijn een initiatief van Johan Idema, geregisseerd door Chris Bajema en geschreven door mij.

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Luisterroute Fries Museum

Fries Museum

2013

Niet een historicus of een curator, ook geen kunstkenner of wetenschapper, maar niemand minder dan cabaretier Jan Jaap van der Wal leidt je rond door het Fries Museum! Hij laat je met een heel nieuwe blik naar het museum kijken – niet alleen naar de collectie en de tentoonstellingen, maar ook naar het gebouw, de mensen die er werken en zelfs de buren. Met een scherpe blik, zoals je dat verwacht van Jan Jaap.


De luisterroutes zijn een initiatief van Johan Idema, geregisseerd door Chris Bajema en geschreven door mij.


Beluister hieronder een fragmentje waarin Jan Jaap bij een wandkleed-dat-eruit-ziet-om-aan-te-raken wordt aangesproken door een bezorgde suppoost:

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Stad van Nederland

Nederlands Architectuurinstituut

2011

In de vaste tentoonstelling Stad van Nederland in het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi) was nauwelijks een geschreven woord te vinden. Bij de talloze maquettes stond weliswaar de naam van het ontwerp en de naam van de architect, maar het verhaal werd alleen in audio verteld. Zes karakters (gespeeld door zes acteurs, zie afbeelding hiernaast) gaven hun meningen over de stad. Daarbij vertelden ze tussen neus en lippen door aardig wat feiten, maar bovenal verwoordden ze sentimenten en opinies die de betreffende gebouwen destijds daadwerkelijk losmaakten in de samenleving. De karakters zijn het vaak niet met elkaar eens; ze staan anders in het leven en hebben een andere kijk op de dingen. Dat prikkelde de luisteraar om zijn eigen mening te vormen.


De meningen van de zes karakters waren uiteraard zorgvuldig gescript, op basis van bronnenmateriaal dat grotendeels uit de collectie van het NAi kwam.


Hieronder een fragment uit de audiotour, over de Van Nellefabriek in Rotterdam:

Titel:


Voor:

Uitgebracht:

Beestenboel in Stad van Nederland

Nederlands Architectuurinstituut

2011

De thema’s in Stad van Nederland stonden wat ver van jonge kinderen af. Daarom bedachten we voor kinderen een eigen verhaal: Beestenboel in Stad van Nederland. We lieten kinderen kijken naar de stad en alle gebouwen vanuit het idee dat ze een ideale woonplek voor hun huisdier moesten zoeken. Dat huisdier kon een hond of een kat zijn, maar ook een paard of een kameel. De audiotour werd verteld door de eigenaar van dierenwinkel, gespeeld door Chris Bajema – die gedurende de hele tour last heeft van een geit die aan zijn veters wil knagen.


Beluister hieronder naar een stukje Beestenboel:

Titel:

Voor:

Uitgebracht:

Museum op de Markt

Gemeente Spijkenisse

2013

Museum op de Markt is een virtueel museum, gebouwd door Twnkls met augmented reality. Het museum is zichtbaar op je smartphone of tablet, maar alleen als je op de goede plek bent: op de Markt in Spijkenisse. Daar kun je het oude Spijkenisse (dat vrijwel geheel is gesloopt in de jaren 60) dankzij augmented reality weer zien staan. In 3D. De audiotour is een belangrijk deel van de ervaring: op basis van interviews met bewoners van vroeger, creëerden we drie fictieve oud-bewoners, waar we al die verhalen in hebben gecombineerd. Naar deze drie Spijkenissers kun je luisteren terwijl je door het virtuele museum wandelt.


Je ziet de drie karakters hiernaast; een fragmentje uit de audiotour staat hieronder:


Ferry Piekart schrijver | storytellerFP_oud/Welkom.htmlshapeimage_2_link_0
Welkom.html