TeNTOONSTELLINGEN

Titel:

Voor:

Gepland voor:

Pellegrini

Het Mauritshuis

2015

In het Mauritshuis hangen beroemde Hollandse meesters... en (heel prominent in de Gouden Zaal) werken van een Italiaan die er niet tussen lijkt te passen: Pellegrini. Het niveau van Pellegrini’s werk is zeker niet vergelijkbaar met Rembrandt of Vermeer, die elders in het Mauritshuis hangen, maar toch zijn zijn werken bijzonder: Pellegrini maakte ze namelijk voor deze plek. Voor de Gouden Zaal. Om bezoekers beter kennis te laten maken met deze wonderlijke vreemde eend in de bijt, werd een augmented reality app ontwikkeld, die de werken èn de hele Gouden Zaal tot leven brengt. Ik ontwikkelde het concept, en produceerde samen met Edit Company onderstaande trailer voor het project:

Titel:

Voor:

Opgeleverd:

Museum op de Markt

Gemeente Spijkenisse

2013

Een volledig virtueel museum in Spijkenisse! Op de Markt in Spijkenisse staat een openluchtmuseum dat alleen met behulp van augmented reality is te zien. Oude gebouwen die vroeger op die plek stonden, zijn weer terug. En bezoekers kunnen verhalen horen van fictieve oud-bewoners. Verhalen die gebaseerd zijn op interviews met een heel aantal daadwerkelijke oud-bewoners. Via het virtuele museum maak je een reis terug naar de tijd dat Spijkenisse nog een klein dorp was, dat behoorlijk geïsoleerd lag op een eiland.


Download de app voor iPhone/iPad via de iTunes Store.

Ik begon met het schrijven voor tentoonstellingen bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam, waar ik aanvankelijk de tentoonstellingsteksten maakte van onder andere de exposities Maak ons land, Het land van Gouden Piramides en Brazil Contemporary. Mijn rol verschoof al snel naar de ontwikkeling van het hele concept, iets wat ik later ook voor andere musea ging doen – soms voor fysieke, en soms voor virtuele tentoonstellingen.  

Titel:

Voor:

Opgeleverd:

Strijd om de Stad

Nederlands Architectuurinstituut

2010

Strijd om de Stad was een soort ‘prequel’ voor een andere NAi-tentoonstelling: Stad van Nederland (zie hierboven). In Strijd om de Stad kon het publiek stemmen welke gebouwen een plek verdienden in Stad van Nederland.


Voor de Strijd om de Stad schreef ik naast de tentoonstellingsteksten ook het concept voor de expositie en stelde ik de teksten samen voor de 40 korte video’s die in de tentoonstelling te zien waren. De video’s werden gepresenteerd door verschillende NAi-medewerkers. Zelf deed ik er ook een paar. Hier is er eentje, over de Holland van 1859 in Dordrecht:

Titel:

Voor:

Opgeleverd:

Stad van Nederland

Nederlands Architectuurinstituut

2011

Voor Stad van Nederland schreef ik het concept, wat voornamelijk bestaat uit een belevingsscript. Stad van Nederland heeft als tagline: ‘Voel wat de stad met je doet’. De tentoonstelling is er niet op uit je te overladen met feiten, maar wil je laten nadenken over de stad. Waar liggen jouw voorkeuren? Waar voel jij je prettig bij? Denk je er wel eens over na hoe het ook anders zou kunnen? De tentoonstelling laat je de extremen van de stad ervaren, en je hoort zes fictieve bewoners van de stad hun ongezouten meningen geven. Ze verschillen radicaal van elkaar.

De tentoonstelling bevat nauwelijks tekst, maar wel veel audio, waarvoor ik de scripts schreef. Meer daarover op de audiotour-pagina.


Wandel even met me mee door Stad van Nederland:

Ferry Piekart schrijver | storytellerFP_oud/Welkom.htmlshapeimage_2_link_0
Welkom.html