Door de jaren heen schreef ik voor talloze tijdschriften – van kinderbladen tot mannenbladen. Tijdschriften zijn een lekker medium: er is meer tijd dan bij kranten, radio en tv om er iets moois van te maken; tegelijkertijd is een artikel in een tijdschrift ook weer geen ellenlang project. Het geeft je de kans om in een nieuw onderwerp te duiken, dat even grondig te verkennen, er iets moois van te maken, en dan weer door te gaan naar het volgende verhaal.


Jeugbladen

Voor uitgeverij Malmberg schreef ik voor jeugdbladen als Taptoe en National Geographic Junior, voor Sanoma schreef ik rubrieken voor Zo Zit Dat. Voor Zwijsen lever ik nog steeds tekstbijdragen voor de rubriek ‘Lachen met Leo’ in tijdschrift Dolfje Weerwolfje.


Populair-wetenschappelijk

Ruim 10 jaar schreef ik populair-wetenschappelijke artikelen voor KIJK, Quest en Explore, alsook interviews met (internationale) wetenschappers voor het AD Magazine.


Kranten

Lange tijd schreef ik voor de kinder- en jongerenpagina’s van het Brabants Dagblad. Ook was ik een tijdje eindredacteur binnenland bij die krant. Bij het Algemeen Dagblad schreef ik mee voor de wetenschapspagina en aan bijlagen zoals Diagnose.

Voor de wetenschapspagina schreef ik een rubriek die De Werking heette, waarin de werking van alledaagse apparaten werd uitgelegd. Van krokettenmuur tot magnetron. Deze rubriek werd later omgevormd tot een radiorubriek getiteld ‘Doorsnee’ op Stadsradio Rotterdam.


Hotel de Jong Zomerboek

Een speciaal project bij het Brabants Dagblad was het Hotel de Jong Zomerboek dat in de zomer van 2003 verscheen. Naast de gebruikelijke strips en puzzels, was er ook ruimte voor journalistieke fictie. Kinderen werden geïnterviewd over een aantal onderwerpen, en hun verhalen werden vervolgens in een fictief verhaal gegoten.

Dezelfde methode gebruikte ik een paar jaar later ook voor een rubriek over de toekomst in de krant zelf. Interviews met wetenschappers en andere experts werden zo omgevormd tot een fictieve schets van de toekomst.Fibula - magazine over geschiedenis en zo

Van 2007 tot en met 2008 was ik hoofdredacteur van Fibula; een tijdschrift over geschiedenis voor jongeren. Fibula was een blad dat geschiedenis bracht zonder oubollig aan te voelen. Met vette fotografie, frisse cartoons, en historische onderwerpen die duidelijk een raakvlak hadden met het heden. Fibula schreef niet alleen over grote veldslagen en beroemde koningen, generaals en presidenten, maar ook over het ontstaan van de bikini. Want dat is net zo belangrijk...


MacFan - Géén computerblad

Vanaf 2013 ben ik hoofdredacteur van Apple-blad MacFan. Géén computerblad, blijf ik stug volhouden. Want computerbladen zijn voor nerds die het liefst met de soldeerbout in de hand zelf een printplaat repareren. MacFan is voor mensen die een Mac, iPhone of iPad hebben en daar simpelweg waanzinnige dingen mee willen doen. Op het gebied van fotografie of film, als tool in de keuken of in de tuin, of wat dan ook. MacFan gaat niet over computers, maar over vrijwel alles waarbij je een slim apparaat kunt gebruiken.


Bekijk hieronder een proefnummer van MacFan.

TIJDSCHRIFTEN
HOOFDREDACTEUR
Ferry Piekart schrijver | storytellerFP_oud/Welkom.htmlshapeimage_4_link_0
Welkom.html